sobota, 13 października 2012

Figi z pestkami dyni


Figi.... ostatnio bardzo popularne i modne. Zaczynają pojawiać się w naszej kuchni dość często. Podajemy je na słodko i słono, na kwaśno i gorzko, z mięsem, z sosami, z serami i właśnie ta sałatka bardzo lekka będzie przepisem z prażonymi pestkami dyni i serem camembert.


Składniki:
2 figi
sałata lodowa
ser camembert
prażone pestki dyni
2 pomidory
świeże liście czerwonej bazylii
świeża natka pietruszki 
1 cebula
1 papryka (ulubiony kolor)
3 łyżki oliwy czosnkowej
pieprz kolorowy


Na rozgrzanej patelni prażymy pestki dyni, pilnujemy by się nie przypaliły.
 Uwaga! Pestki dyni mogą mocno strzelać.
Warzywa obmywamy. Sałatę lodową rwiemy na drobne kawałki. Pomidory kroimy. Paprykę kroimy w kostkę, cebulkę kroimy w piórka. Do dużej miski wsypujemy sałatę, paprykę, pomidora i cebulę. 
Ser camembert kroimy na małe trójkąciki i dodajemy do sałatki. Wsypujemy prażone pestki dyni. (Można trójkąty sera obtoczyć w pestkach). Czerwoną bazylię i natkę pietruszki siekamy na drobno i wsypujemy do miski. Delikatnie mieszamy i posypujemy kolorowym pieprzem. 
Na górę układamy figi, które najpierw przekroiliśmy na ćwiartki. Wszystko skrapiamy kilkoma łyżkami czosnkową oliwą.






Inspiracji!