Nieopodal mojego domu na rynku dziś w sprzedaży była pyszna i aromatyczna czerwona bazylia, którą postanowiłam dodać do gulaszu trochę węgierskiego, jednak z większymi zmianami, ponieważ jest z łopatki i z ziołami.
Składniki:
1 kg łopatki
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 cebula
pęczek natki pietruszki
liście czerwonej bazylii
świeży rozmaryn
marchew
ogórki konserwowe
czosnek
sól
pieprz kolorowy
papryka słodka
papryka ostra
olej
Łopatkę płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i kroimy w paski, cebulę w piórka. Marchew obieramy i kroimy w krążki, ogórki konserwowe kroimy w paski. Siekamy natkę pietruszki i czerwoną bazylię. Obieramy czosnek.
Na rozgrzany olej sypiemy czerwoną i słodką paprykę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy na olej. Dodajemy świeżego rozmarynu. Mięso smażymy około 15 minut i dodajemy wszystkie warzywa (paprykę, cebulę, czosnek, natkę pietruszki,czerwoną bazylię, ogórek konserwowy, marchew, czosnek).
Doprawiamy wszystko słodką papryką i do smaku solą.
Dusimy wszystko około 30 minut, tak by marchew była miękka.