piątek, 5 października 2012

Marynowana papryka na ostro

Jesień za oknem, więc nadszedł czas by poświęcić chwilę na weki. 
Czas na paprykę !


Składniki:
papryka żółta
cebula
czosnek
liść laurowy
ziele angielskie
czerwone suszone papryczki 

ZALEWA: 4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
2 łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy



W garnku mieszamy wszystkie składniki do zalewy. Zagotowujemy. 
Paprykę myjemy i kroimy w paski. Oczyszczamy. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulkę kroimy w piórka. 
Do wyparzonych słoików wkładamy pokrojone papryki o ulubionych kolorach, cebulę , czosnek w całości (ja dodałam po dwa czosnki na słoik), dwa ziela angielskie, liść laurowy oraz po jednej suszonej czerwonej papryczki. 
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 8 minut od zagotowania. 
Później wyjmujemy i na 20 minut stawiamy słoiki na zakrętce.